9 tips voor signing &  bewegwijzering in parkeergarages

9 tips voor signing & bewegwijzering in parkeergarages

Hoe je wayfinding effectief inzetten als visitekaartje van jouw parkeerfaciliteit

Stel je voor: je rijdt een parkeergarage binnen, op zoek naar een plekje. Geen stress, geen verwarring – alleen duidelijke, stijlvolle uitingen die je feilloos naar de juiste plek leiden. Dat is het effect van goede bewegwijzering, maar het doet ook zeker wat met de beleving in een parkeergarage.  In deze blog geven we je 9 tips, plus een inspiratiedocument met een handig raamwerk voor wayfinding en signing in parkeergarages!

1. Begin met een bewegwijzeringsplan

Maak vooraf een uitgebreid en gedetailleerd plan van aanpak. Waar wil je wat vertellen, waar wil de bezoeker naar toe? Moet iets van dichtbij of veraf gelezen worden? Wat is de juiste (slimste) route?  Elke stap moet precies goed zijn om te zorgen dat iedereen snel en efficiënt zijn bestemming bereikt. Bewaak dat het duidelijk is, dat het niet te weinig is, of juist niet te veel.

2. Denk aan de bezoeker

Beschrijf ook wie de bezoeker is. Iets wat sterk samenhangt met de locatie van de parkeergarage. Zo is de diversiteit van bezoekers en hun emotionele gesteldheid bij een ziekenhuis anders dan bij een winkelcentrum of bedrijfspand. Door hiermee rekening te houden, scoor je punten.

3. Met de stroom mee

Begin met het in kaart brengen van de verkeersstromen van bezoekers. Wat zijn de in- en uitgangen? Waar bevinden zich de belangrijke ruimtes? Een verkeersstroomplattegrond is een handig hulpmiddel om dit in kaart te brengen. Bekijk de knooppunten van deze stromen en je hebt de locaties voor de signing te pakken. Bepaal vervolgens welke wayfinding tools je gaat inzetten.

4. Raamwerk

Een totaaloverzicht van de bewegwijzering op een locatie geeft inzicht. Maak een raamwerk met de mogelijke bestemmingen, de benodigde aanduidingen, het grafisch ontwerp en het industrieel ontwerp (de technische aspecten zoals materialen, formaten, montage en lichtplan).

5. Less is more

Zorg voor krachtige signing door gebruik te maken van zo min mogelijk tekst. Kijk goed naar de hoeveelheid informatie en overweeg het gebruik van pictogrammen. Hanteer als vuistregel: binnen drie seconden moet de signing te lezen zijn.

6. Contrast is king

Parkeergarages kunnen ruimtes zijn met weinig daglicht. Maak gebruik van hoog contrasterende kleurcombinaties om te zorgen voor goede leesbaarheid. Combinaties als zwart-wit, rood-groen, oranje-blauw en paars-geel scoren punten.

7. Verwisselbaar

Zorg ervoor dat de bewegwijzering eenvoudig verwisselbaar is voor het geval er mutaties plaatsvinden. Dit kun je doen door de signelementen makkelijk demontabel te maken, te werken met stickers of waar mogelijk te digitaliseren.

8. Verlicht

Niemand betreedt graag een donker hol. Zorg voor veel licht en frisse kleuren. Zo verhoog je het gevoel van veiligheid. Ook voor de bewegwijzering is licht bepalend. Hoe goed zijn de plekken verlicht? Check dit en zorg voor extra verlichting rondom het bord of kies voor verlichte signs. Optisch creëer je meer licht door de wanden frisse kleuren te geven en de leesbaarheid kun je verbeteren door contrasterende kleuren te gebruiken.

‍9. Parkeergarage als Visitekaartje

Zet je huisstijl in en wees herkenbaar en professioneel. We zien bewegwijzering als een verlengstuk van jouw merk. Door gebruik te maken van jouw huisstijl, geven we jouw parkeergarage een eigen identiteit. Of het nu gaat om opvallende wanddecoraties of dynamische digitale displays, we zorgen ervoor dat je parkeergarage niet alleen functioneel, maar ook esthetisch top is. Dat is wat we noemen: je visitekaartje afgeven in stijl!

Whitepaper: Wayfinding in Parkeergarages

Met onze whitepaper nemen we je mee in de wereld van wayfinding in parkeergarages en laten we zien hoe wij, van plan tot uitvoering, zorgen voor de perfecte bewegwijzering. We leggen voor stap uit hoe je de verkeersstromen in kaart brengt en bezoekers met gemak de weg wijst. Van het kiezen van de juiste locaties voor borden tot het ontwerpen van een herkenbare huisstijl – alles komt aan bod. We belichten niet alleen het praktische aspect, maar ook hoe je met creatieve signing een blijvende indruk achterlaat. Want zeg nou zelf, je krijgt maar één kans om die verpletterende eerste indruk te maken!

Download Whitepaper

Meer blogs

Reviews van onze klanten

Onze onafhankelijke reviews worden verzameld via:

NEEM #CONTACT MET ONS OP!

Laat ons weten wat je wensen zijn en we maken, geheel vrijblijvend, een offerte op maat met een ontwerp op schaal. Zo krijg je een goede eerste indruk van het uiteindelijke eindresultaat.

Zo af en toe op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze NWSbrief. Geen zorgen, wij houden ook niet van spam :)

Offerte aanvragen

Dank je wel! Je aanvraag is ontvangen. We nemen spoedig contact op.
Oops! Er ging iets mis met het invullen van het formulier
Neem #contact met ons op!

Meer informatie of direct een prijs nodig? Bel of mail Beau!

Daag onze signmakers maar uit!

Bel mij direct op dit nummer

Selina Free D Sign